Mačje zarazne bolesti

Vi ste ovdje

LEUKEMIJA MAČAKA (FeLV)

Uzrokovana je retrovirusom i vrlo raširena među mačkama. Širi se izravnim kontaktom među mačkama, preko sline, mokraće, izmeta, mlijeka. Prenosi se na potomstvo.

Bolest uzrokuje slabljenje imuniteta kod mačaka pa se manifestira na različite načine. Alimentarni oblik bolesti uključuje povraćanje, anoreksiju i proljev. Multicentrični oblik uključuje limfadenopatiju, bubrežne i jetrene poremećaje. Timusni oblik očituje se poremećajima u ishrani, teškim disanjem i plavičasto obojenim sluznicama. Limfoidni oblik zahvaća koštanu srž, jetru, slezenu i limfne čvorove. Životinja je anemična i bez imuniteta i podložna raznim infekcijama.

Dijagnoza u ambulanti provodi se brzim screening testovima koji mogu, s točnošću od 98%, infekciju otkriti već u ranoj fazi.

Liječenje – većina vlasnika mačke dovodi kad primjete neke simptome, a tada su zapravo već nastupile sekundarne infekcije kao komplikacija primarne bolesti i liječenje je dugotrajno i simptomatsko. Primarna bolest može se liječiti dugotrajnom kemoterapijom (6-12 mjeseci) s postotkom izlječenja od oko 50%.

Prevencija je rana kastracija mačaka iz zdravih uzgoja i sprječavanje kontakta s mačkama nepoznatog zdravstvenog statusa.

 

 PANLEUKOPENIJA MAČAKA

Uzročnik bolesti je virus iz porodice Parvoviridae koji je vrlo raširen u okolišu i širi se kontaktom među mačkama. Nakon preboljenja izlučuje se iz organizma još 6 tjedana.

Bolest je vrlo slična parvovirozi pasa i očituje se visokom temperaturom, proljevom i aoreksijom.

Liječenje se provodi simptomatski, sredstvima za rehidraciju, jačanje imuniteta, antiemeticima i antibioticima koji sprečavaju sekundarne infekcije.

Prevencija se sastoji u cijepljenju mačaka i to ako se odrasle mačke cijepe prije sezone parenja, kod mačića se postiže visoka imunost u trajanju od 3 mjeseca. Mlade mačiće cijepi se sa napunjenih 9 tjedana starosti.

 

RESPIRATORNE INFEKCIJE

Uzrokovane su virusima Herpesvirus, Kalicivirus te bakterijom Bordetella bronchiseptica. Ove su infekcije vrlo raširene među mačkama, naročito su im podložni mačići, a očituju se iscjetkom iz nosa, očiju i/ili ulceracijama po usnoj šupljini. Mogu biti prisutni i kašalj, pneumonija i depresija. Liječenje se provodi antibioticima, simptomatski, a mačiće je često potrebno hraniti na silu jer zbog začepljenog nosa i otežanog disanja ne mogu jesti. Prevencija je cijepljenje odraslih mačaka prije sezone parenja te cijepljenje mačića u dobi od 9 tjedana.

 

VIRUSNA IMUNODEFICIJENCIJA MAČAKA ((FIV, MAČJA SIDA)

Zarazna bolest mačaka koja se očituje dugim asimptomatskim razdobljem nakon kojeg se razvija klinički oblik zbog pada imunosti.

Virus „mačje side“ raširen je u 2 – 20 % populacije mačaka, a najčešće među nekastriranim mužjacima među kojima se širi prilikom borbi slinom i krvi.

Bolest se očituje u tri faze. Prva faza je akutna infekcija s vrućicom, neutropenijom i limfadenopatijom. Nakon preboljenja bolest prelazi u stadija mirovanja, da bi se nakon toga razvio sindrom stečenog gubitka imunosti gdje se manifestiraju različiti simptomi, ovisno o sekundarnim infekcijama : gingivitis, upala pluća, artritis, očne promjene, proljev, kožni problemi, ulceracije i slično.

Dijagnoza u ambulanti postavlja se pomoću brzih screening testova.

Terapija je neuspješna. Može se pokušati s jačanjem imunološkog sustava i stalnim kontrolama, ali mačke u završnom stadiju infekcije ugibaju unutar dvije godine.

Prevencija bolesti sastoji se u ranoj kastraciji mačaka iz zdravih uzgoja i sprječavanje kontakta s mačkama nepoznatog zdravstvenog statusa. Za sada ne postoji učinkovito cjepivo protiv ove zaraze.

 

KLAMIDIOZA MAČAKA

Uzročnik je Chlamydophila felis, unutarstanični mikroorganizam i prenosi se između mačaka direktnim kontaktom.

Klinički znakovi su konjunktivitis, upala nosne sluznice s kihanjem i kašljem i temperatura preko 40 stupnjeva C, a mogući su i upala sluznice rodnice, šepanje, upala potrbušnice, gastritis, upala pluća te pobačaj.

Liječenje se mora provoditi sustavno, lokalno liječenje ne daje rezultate, traje minimalno 2 tjedna i traži strpljenje vlasnika i trud oko mazanja očiju i dohranjivanja mačaka na silu, ako je potrebno.

Bolest rijetko prelazi na ljude, ali imunokompromitirane osobe moraju biti oprezne.

Prevencija je cijepljenje mačaka vakcinom koja sadrži antigen klamidije.

 

ZARAZNI PERITONITIS I PLEURITIS MAČAKA

Bolest mačaka uzrokovana virusom iz porodice Coronaviridae i proširen au cijelom svijetu. Bolest se očituje u tzv. mokrom  i suhom obliku. Mokri oblik je karakteriziran ascitesom (proširenim abdomenom u kojem je nakupljena tekućina), mršavljenjem i povišenom temperaturom. Suhi oblik je karakteriziran tvorbom granuloma u mozgu i klinički se očituje neurološkim simptomima – epileptoidnim napacima, ataksijmaa, nistagmusom te promjenom boje šarenice oka.

Bolest je neizlječiva, ali simptomatskom terapijom se životinji može produžiti život.

Prevencija je ne držati mačke u velikim skupinama te, ukoliko više mačaka živi zajedno, svaka mora imati svoju posudu s pijeskom koje je potrebno redovito čistiti, te svoje posude za hranu i vodu jer se virus izlučuje izmetom, a najčešći put ulaska u organizam je preko usta i nosa.

U Veterinaskoj ambulanti Ogulin d.o.o možete testirati svoje mačke na  leukemiju mačaka i virusnu imunodeficijenciju mačaka brzim screening testom. Test se radi iz krvi, cijeli proces traje oko pola sata i cijena mu je 140 kn.

Također možete cijepiti svoje mačke protiv mačjih zaraznih bolesti (rinotraheitis, kaliciviroza, klamidioze i pnaleukopenije) i to, za sada, jedinom registriranom vakcinom za mačke Purevax proizvođača Merial.

Prvo cijepljenje se provodi već u starosti mačića od 8 tjedana, zatim ponovo za tri ili četiri tjedan i nakon toga jednom godišnje. Cijena cijepljenja je 161,00  kn, a za prednosti cijepljenja pročitajte kratke opise bolesti gore.

Cijepljenje mačaka protiv bjesnoće i mikročipiranje za sada nisu obavezni zakonom, kao što je to za pse, ali preporuka je da svakako da jer je u našoj zemlji bjesnoća još uvijek vrlo raširena, prenosiva na ljude i za nju lijeka nema.