Ljetne boljke kućnih ljubimaca

Vi ste ovdje

TOPLOTNI UDAR

Životinje teško podnose vrućine. Opće je već poznato da se psi ne znoje cijelom površinom tijela, što im dodatno otežava borbu s vrućinom. Zato tijekom velikih vrućina nemojte tjerati životinju ni na kakav tjelesni rad – šetnje pomaknite za ranojutarnje ili kasno večernje sate, putovanja također pomaknite za hladnije dijelove dana. Na put sa sobom uvijek nosite vodu i posudu za vodu. Omogućite svojim ljubimcima boravak u prozračnim prostorijama, ne zatvarajte ih u sparne podrume, lođe, balkone i slično i nikada, ali baš nikada ih ne ostavljajte u automobilima.

Životinjama koje žive vani osigurajte hladovinu i dovoljno vode te, ako je ikako moguće, dio dvorišta sa zemljom ili pijeskom u kojima si oni mogu iskopati rupu. Nemojte im braniti kopanje tih rupa, oni to rade instinktivno kako bi se rashladili.

Naročito teško vrućine padaju polarnim pasminama, odnosno pasminama koje potječu iz hladnih krajeva i prilagođeni su životu u hladnim klimama i u blizinama hladnih voda – samojed, haski, malamut, retriver... Tim pasminama trebali bi omogućiti i bazen s vodom u kojem mogu ležati kako bi se rashladili.

Prije sezone vrućina vlasnici bi trebali pripremiti svoje ljubimce za toplije dijelove godine na način da se dobro iščetka podlaka i dlaka, oslobode prljavštine i pripreme za toplije vrijeme.

Posebno upozorenje vlasnicima pasa koji se šišaju je da, suprotno uvriježenom mišljenju o „ljetnim frizurama“ i šišanju „do kože“, to nije preporučljivo jer dlaka je psima zaštita, kako od hladnoće, tako i od vrućine i sunca. Jako kratko ošišani psi ne smiju na sunce jer će vrlo brzo dobiti opekline pošto nisu prilagođeni životu bez dlake i nemaju pigmet u koži koji bi ih zaštitio od sunčevih zraka. Zato oprez i ako je baš nužno da pas ide na sunce, namažite ga nekom kremom za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom.

Ukoliko dođe do toplotnog udara simptomi su nesvjestica, mučnina, povraćanje, ubrzano disanje i rad srca, tjelesna temperatura iznad 40 stupnjeva. Tada za prvu pomoć probajte postepeno rashladiti psa – istuširati ga mlakom vodom, zamotati u hladan ručnik i potražite veterinarsku pomoć u najkraćem roku.

I zapamtite – ako ne možete držati gornji dio dlana na asfaltu 5 sekundi, tada je prevruće za šetnju!

dog